Problems with Steam Overlay

Discuss problems related to FTL here. If you are having a problem or experiencing a bug PLEASE READ THE "MUST READ" POST.
reekygrewal
Posts: 1
Joined: Thu Aug 16, 2018 12:11 pm

Problems with Steam Overlay

Postby reekygrewal » Thu Aug 16, 2018 12:15 pm

Sooo, I haven't played this game in over a year. When trying to launch the game today, I found that it does not work. I see the initial loading screen for a second before it boots me back to the Desktop. I tried everything to fix it (new drivers, reinstalled game, rebooted pc, tried windows mode), but the only thing that fixes it seems to be disabling the Steam Overlay.

Problem is: I play FTL with the Steam Controller and need the overlay for Touch Menus.

Any chance of getting this to work? Steam Overlay seems to be a common issue with this game, but I defenitely had it working on multiple other PCs before this one.
User avatar
isla
Posts: 316
Joined: Mon Mar 16, 2015 11:22 pm

Re: Problems with Steam Overlay

Postby isla » Thu Aug 16, 2018 7:25 pm

This is the first I've heard of this, you mentioned you've updated your drivers, did you have any recent Steam or Windows updates as well?
User avatar
Jumbocarrot0
Posts: 363
Joined: Sat Oct 21, 2017 1:18 am
Location: My current location.

Re: Problems with Steam Overlay

Postby Jumbocarrot0 » Fri Aug 17, 2018 6:53 am

Unexpert opinion here, but this sounds like an instance of too much memory required to tun FTL, and by pure chance removing the steam overlay allows just enough memory to allow it to run.

For me, this happens if the game is modded with some really big mods. There is a chance that you might have left the game in this state the last time you played this game. Of course if your do not use mods then idk what might be causing the memory overload.
Image
scottsen11
Posts: 2
Joined: Tue Jul 16, 2019 9:28 am

Re: Problems with Steam Overlay

Postby scottsen11 » Tue Jul 16, 2019 9:43 am

Has your Steam overlay stopped working? Pressing Shift and Tab can’t bring up your Steam overlay? You’re not alone. Many Steam users are also experiencing this issue. droidmoda.com
kr4141879
Posts: 1
Joined: Sun Jul 28, 2019 1:58 pm

Re: Problems with Steam Overlay

Postby kr4141879 » Sun Jul 28, 2019 2:05 pm

1) On your Steam client, click Steam in the upper left corner, then click Settings.

2) Click In-Game, then make sure Enable the Steam Overlay while in-game is checked. After that, click OK. gaana

3) Click Library.

4) Right click your game and click Properties.

5) Make sure Enable the Steam Overlay while in-game is checked. Then click Close. status4everyone

If it doesnt work then you can disable steam overlay process from the task manager.
LUCIOTTO
Posts: 1
Joined: Sat Jul 27, 2019 8:56 am

Re: Problems with Steam Overlay

Postby LUCIOTTO » Wed Jul 31, 2019 12:32 pm

Decent, need to accomplish something like this with mine.
scottsen11
Posts: 2
Joined: Tue Jul 16, 2019 9:28 am

Re: Problems with Steam Overlay

Postby scottsen11 » Thu Aug 15, 2019 6:50 am

Method 1: Check your Steam overlay settings To check your Steam overlay settings: 1) On your Steam client, click Steam in the upper left corner, then click Settings. 2) Click In-Game, then make sure Enable the Steam Overlay while in-game is checked. shareit apk
Last edited by scottsen11 on Mon Aug 19, 2019 11:37 am, edited 1 time in total.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests