Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Discuss and distribute tools and methods for modding. Moderator - Grognak
EpsilonEthereal
Posts: 6
Joined: Wed Aug 05, 2015 3:19 pm

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby EpsilonEthereal » Sat Aug 08, 2015 1:18 am

5thHorseman wrote:Check out Slipstream mod manager. You have to use that to apply a mod to the game.

If you've never used mods before, I suggest you apply someone else's mod to your game first and make sure you understand that part, and then look at how they put their mod together.

A mod is a *.ftl file, which is actually just a *.zip file renamed. You can rename the *.ftl file back to a *.zip file and look at it with any utility that can view zips. Make your mod look (in structure) like theirs, and you should be able to use Slipstream to apply it to the game.

I must really be like a modding noob if you think that I haven't heard of SMM, let alone trying to figure out what the hell anyone else is doing :oops:
User avatar
5thHorseman
Posts: 1669
Joined: Sat Mar 02, 2013 2:29 am
Location: On the bridge of The Potential
Contact:

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby 5thHorseman » Sat Aug 08, 2015 3:23 am

EpsilonEthereal wrote:I must really be like a modding noob if you think that I haven't heard of SMM, let alone trying to figure out what the hell anyone else is doing :oops:

Nono don't take it wrong. I was just making sure I was clear. You were talking about editing the files themselves so I figured I'd just cover all the bases.
My Videos - MY MOD HUB
Simo-V - The Potential - Automated Scout - "Low O2" Icons
The Black Opal - The Asteroid - The Enforcer - The Pyro

"Every silver lining has a cloud..."
User avatar
R4V3-0N
Posts: 1289
Joined: Sun Oct 06, 2013 11:44 am
Location: Last Federation Fleet
Contact:

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby R4V3-0N » Sat Aug 08, 2015 10:29 am

Anyone know common reasons for mistakes to occur when making drones? I keep trying to make a set of drones work but I keep getting missing texture... (black box).

I feel maybe I am doing something wrong perhaps or overlooked something.
R4V3-0N, a dreamer.
User avatar
R4V3-0N
Posts: 1289
Joined: Sun Oct 06, 2013 11:44 am
Location: Last Federation Fleet
Contact:

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby R4V3-0N » Sun Aug 09, 2015 12:32 am

Started fixing up my problems with my defense drone but the image of it in stores/ hanger/ cargo is odd, the turret/ gun part is offeset in a weird place while the base is a black square but in game it's perfectly fine.
R4V3-0N, a dreamer.
User avatar
stylesrj
Posts: 3644
Joined: Tue Jul 08, 2014 7:54 am
Location: The Shrike
Contact:

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby stylesrj » Sun Aug 09, 2015 1:11 am

I think there's an image needed for the store picture. Or something.
User avatar
R4V3-0N
Posts: 1289
Joined: Sun Oct 06, 2013 11:44 am
Location: Last Federation Fleet
Contact:

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby R4V3-0N » Sun Aug 09, 2015 1:17 am

Damn... It took me forever to fix 1 hiccup and it still exists for the store image for some unknown reason... it's making it harder for me as I planned to release that mod yesterday...
R4V3-0N, a dreamer.
User avatar
stylesrj
Posts: 3644
Joined: Tue Jul 08, 2014 7:54 am
Location: The Shrike
Contact:

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby stylesrj » Sun Aug 09, 2015 2:18 am

I can't remember where the tutorial is for creating cloak images on GIMP. I know it's a few hundred pages back but that's about it.
User avatar
steamtex
Posts: 115
Joined: Fri Jun 19, 2015 5:28 am
Location: That City, That Place, United States

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby steamtex » Sun Aug 09, 2015 3:27 am

stylesrj wrote:I can't remember where the tutorial is for creating cloak images on GIMP. I know it's a few hundred pages back but that's about it.


My method:

Colors:
Grey (goes on top) - c6c6c6
Blue (goes on bottom and is blurred) - 1c8795

Directions:

Make/acquire your ship's outline somehow. I won't help you with this part.

Make the outline of the ship the grey color provided above. Easy enough.

Duplicate that layer which should just have the grey outline. Recolor the duplicate with the blue color.

Apply Gaussian blur (15 x 15 pixels) to the blue layer. Duplicate it and merge the two blue layers.

Apply Gaussian blur (15 x 15 or 20 x 20 pixels) to the blue layer. Move the grey layer to the top.

Export/save the image.
User avatar
TaxiService
Posts: 204
Joined: Mon Dec 23, 2013 6:04 pm
Location: 4154313 1227347
Contact:

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby TaxiService » Sat Aug 15, 2015 5:12 pm

The first sector is always a Civilian Sector, right? What if i were to change the Civilian Sector to something else, then? What if i want to start the game in the Crystal Sector?

Here is what I tried to do to accomplish this:
  • Rename CIVILIAN_SECTOR to ORIGINAL_C_SECTOR
  • Rename CRYSTAL_HOME to CIVILIAN SECTOR
  • Append ORIGINAL_C_SECTOR to the CIVILIAN sectorType list.

This is the code that does it, in that order.

Code: Select all

<mod:findName type="sectorDescription" name="CIVILIAN_SECTOR">
   <mod:setAttributes name="ORIGINAL_C_SECTOR"/>
</mod:findName>

<mod:findName type="sectorDescription" name="CRYSTAL_HOME">
   <mod:setAttributes name="CIVILIAN_SECTOR"/>
</mod:findName>

<mod:findName type="sectorType" name="CIVILIAN">
   <mod-append:sector>ORIGINAL_C_SECTOR</mod-append:sector>
</mod:findName>


So i'm all like "fuck yeah let's do this" but... guess what? It didn't work. :mad:

I use SMM's XML sandbox to double check my code, and it does exactly what it's supposed to do. It's just as if the game doesn't give the littlest crap of my changes. More things i tried:
  • overwriting CIVILIAN_SECTOR with a copy of the crystal's. No dice.
  • move CIVILIAN_SECTOR after ENGI_SECTOR, to check if the game considers the first sector after FINAL as the starting sector. Nada.
  • to change the string "Civilian Sector" in the CIVILIAN_SECTOR's sectorDescription. I did this to check if i could modify anything about the first sector, but the string didn't change in-game.
  • Added CRYSTAL_HOME to the top of the CIVILIAN sectorType list.

Nothing works! Just how hardcoded is the first sector??? :(

PS: i've also tried messing around with the unique= attribute. Both settings fail.
ImageImageImageImageImage
User avatar
RAD-82
Posts: 787
Joined: Sat Nov 09, 2013 12:16 am
Location: Not where a person needs to be...

Re: Questions here: an inquiry thread! [Updated Sep 15th, 2014]

Postby RAD-82 » Sat Aug 15, 2015 8:02 pm

TaxiService wrote:The first sector is always a Civilian Sector, right?

CIVILIAN_SECTOR

Actually, I believe the first sector might be STANDARD_SPACE because that is where you can set the start of game beacon. I could be wrong, because STANDARD_SPACE is supposed to be named Federation Space, but it doesn't get called that in the game.

Code: Select all

<mod:findName type="sectorDescription" name="CRYSTAL_HOME">
   <mod:setAttributes name="CIVILIAN_SECTOR"/>
</mod:findName>

So you renamed the ID of the CRYSTAL_HOME. What happens when you try to access the secret sector now that it no longer exists?
Image
Junkyard has FTL mods, mostly ships and a few other things.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests